Förklaring L-ABCDE

Just det gömde ju att jag skulle skriva vad L-ABCDE betydde.
Det har alltså med akut sjukvård att göra. och de olika steg man kolalr när man ska rädda någon efter en olycka och för att veta vilka skador man ha.
L- står för livsfarligt läge. Detta är om man kanske krockar på en motorväg så måste man stänga av vägen för allas säkerhet. För att den som krockat inte ska få en smäll till av en annan bil och så att de som jobbar inte ska bli påkörda.
|
A- Står för Airway. Har man fria luftvägar? (Detta kan man se om personen sitter och snarkar, eller om personen är blå om läppar och naglar, då få de ofta för lite luft och då får man kolla om det finns något som sitter ivägen för att få ner luften i lungorna. Eller så Hyperventilera personen och då har den över 24 andetag per minut (normalt är 12-20) om man hyperventilera är luften ytlig och man få inte ner luften i lungorna, då kan det räcka med att prata lugnt och försöka få ner personen i varv.
Om man andas för lite (hypo) får man för lite luft, och då får sjukvårdspersonal som har tillstånd (delikation) ge syrgas.
B- Breathing. Andas personen normalt? Hur är andningen ? Hyper- eller hypoventliera man?
C- Circulation. Blöder personen? Hur är pulsen? Stark? Svag? Svag puls och ingen blödning kan vara en invändes blödning (det är då man blöder i kroppen). Har man en invändes blödning blir man också blek och kallsvettig. Om man har en utvändes blödning (enblödning på kroppen som syns) kan vara Kapillär, Venös eller arteriell blödning. De vanligaste blödningarna är kapillär blödningar, det är dom ytliga som är t.ex. ett skrubbsår. Arteriell blödning måste stoppas så fort som möjligt då risken för förblödning är hög på grund av trycket, om man inte sätter ett tryck förband elelr trycker själv för att stoppa blödningen. Ett tryck förband akn se ut såhär:
Man tar något som ett tryck över såret, och sedanlindar man ett bandage och snurra runt, sedan knyter man en knut/rosett, ovanpå såret.  för att få ett större tryck. men inte så hårt att handen inte får något blod alls.
D- Disability. Är personen vid medvetande och kan personen hjälpa till, eller kanske gå till ambulansen så man slipper tunga lyft.
E. Expose. Övriga skador som kanske inte är livshotande men som finns. Eller de man inte har sett från början. Som man ser sedan när man börja jobba med patienten. Man måste kunna vara flexibel i ett sådant läge. Det kan kanske bli kritiskt för personen.
.
För er som inte orka läsa allt:
Livs farligt läge
|
Airway
Breathing
Circulation
Disabillity
Expose

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0