You know it.

Har inte orkat blogga under jul och allt sånt. sen eftersom jag ha skillda föräldra har min jul varit extra länge, och så va det fest igår och aa.. men jag vet inte riktigt vad jag ska skriva om längre. Men ska se om jag kanske ska fota mina julklappar och visa vad jag fick sen ska jag lägga upp pojkvänens och hans familjs gran! skoja inte den är 4 meter hög!
Men ha inga bilder på datorn nu och ska snart iväg (igen).
Ha det bra  så länge. Hoppas ni haft en bra jul.

‎"lackade ur blev helt sne käkade lutfisk"

Nu har jag jullov!!
eler haft det sen kvart i ett men ha inte orkat uppdatera och knappt startat datorn..
föresten vår samhälles lärare är grym! haha vi ska till sthlm, vi är lediga på kvällarna, och! vecka 15 fyller jag 18, så frågade om han kunde fixa så vi åker vecka 16, om vi inte ha lov då, för då blir jag ARG! och att han skulle se vad han kunde göra.. :D haha...
förresten så sa min kompi att jag var röd i ögonen innan så va tvungen och kolla om on hade rätt.. men jag ser inget gör ni?
sen behöver ni ju inte kolla om jag har massa snor i näsan...
så amanda den bild är till dig! blä!
(ja samma sak gäller på denna som förra..)
.
.
Man bara måste älska ÖoB reklamerna, så himla kul! skratta lika mycket varje gång han lilla killen kommer fram och dra skämt.. haha så kul..
.
Nu ska jag äta pizza för att fira mitt jullov!

nya jeans!

När jag kom hem frn skolan idag och kollade i brevlådan såg jag att jag hade fått mina saker från nelly.com. Jag skcikade efter i söndags och fick dom idag. härligt.
Och denna gången var det rätt storlekar, men tveka på om jag ska ha kvar dem?
De svarta jeansen är jättehöga
och de andra är väldigt tighta!
så få se hur jag gör.
har suttit ett tag nu ock försökt få upp bilder med det FUNKAR INTE åhh...
ätit lite fika med när jag kom hem, mango, melon och två bitar mörkchoklad, sen blev det limévatten med is också. GOTT :D
nu ska jag titta på OTH!

Lycklig!

Ni ska bara veta hur lycklig jag är just nu! Alla engelska grejer klara! och bara ett idrotts arbete kvar nu.. Och på onsdag är det lov! sen är det bara 6 dagar till julafton! JAG ÄR SÅ LYCKLIG!
julmys =)
mysig säng <3
dock gör denna bild mig lite deppig... december och ingen snö? D:
sån blir jag då.
fast vädret kan inte psyka mig nu ikväl mohahahhahaha!
nu ska jag sova. :)

Förklaring L-ABCDE

Just det gömde ju att jag skulle skriva vad L-ABCDE betydde.
Det har alltså med akut sjukvård att göra. och de olika steg man kolalr när man ska rädda någon efter en olycka och för att veta vilka skador man ha.
L- står för livsfarligt läge. Detta är om man kanske krockar på en motorväg så måste man stänga av vägen för allas säkerhet. För att den som krockat inte ska få en smäll till av en annan bil och så att de som jobbar inte ska bli påkörda.
|
A- Står för Airway. Har man fria luftvägar? (Detta kan man se om personen sitter och snarkar, eller om personen är blå om läppar och naglar, då få de ofta för lite luft och då får man kolla om det finns något som sitter ivägen för att få ner luften i lungorna. Eller så Hyperventilera personen och då har den över 24 andetag per minut (normalt är 12-20) om man hyperventilera är luften ytlig och man få inte ner luften i lungorna, då kan det räcka med att prata lugnt och försöka få ner personen i varv.
Om man andas för lite (hypo) får man för lite luft, och då får sjukvårdspersonal som har tillstånd (delikation) ge syrgas.
B- Breathing. Andas personen normalt? Hur är andningen ? Hyper- eller hypoventliera man?
C- Circulation. Blöder personen? Hur är pulsen? Stark? Svag? Svag puls och ingen blödning kan vara en invändes blödning (det är då man blöder i kroppen). Har man en invändes blödning blir man också blek och kallsvettig. Om man har en utvändes blödning (enblödning på kroppen som syns) kan vara Kapillär, Venös eller arteriell blödning. De vanligaste blödningarna är kapillär blödningar, det är dom ytliga som är t.ex. ett skrubbsår. Arteriell blödning måste stoppas så fort som möjligt då risken för förblödning är hög på grund av trycket, om man inte sätter ett tryck förband elelr trycker själv för att stoppa blödningen. Ett tryck förband akn se ut såhär:
Man tar något som ett tryck över såret, och sedanlindar man ett bandage och snurra runt, sedan knyter man en knut/rosett, ovanpå såret.  för att få ett större tryck. men inte så hårt att handen inte får något blod alls.
D- Disability. Är personen vid medvetande och kan personen hjälpa till, eller kanske gå till ambulansen så man slipper tunga lyft.
E. Expose. Övriga skador som kanske inte är livshotande men som finns. Eller de man inte har sett från början. Som man ser sedan när man börja jobba med patienten. Man måste kunna vara flexibel i ett sådant läge. Det kan kanske bli kritiskt för personen.
.
För er som inte orka läsa allt:
Livs farligt läge
|
Airway
Breathing
Circulation
Disabillity
Expose

Jultomte och sex

Har haft julklapps utdelning nu och jag fick denna lappen
Fick siffran sex där jag skulle ta paketet där det stod en 6a på. Blev lite förvånad först...

Julmys!

Paketutdelning!
fika också!
vår lärare bjöd också på fika. gottgott.
Vi lyssna på jul musik med, men svårt att fota musik.

L-ABCDE

Vad betyder rubriken?
Ja det få bli dagens fråga!:)
Svaret kommer ikväll

Vi håller nu på med trafikolyckor och pratar om just det som står i rubriken, nu fick ni en ledtråd?;)
Vi har just nu lagt tryckförband!
Fint va?


Dagens

Dagens citat: "man kan ladda datorn när den är avstängd :O"
HAHAHAHA...

Nu tar jag ett varmt skönt bad


Dyrt smör

För de norska invånarna hoppas Jag detta är ett skämt, smör för 999:-?!


anna nu gjorde du min dag lite bättre

Jag ska träffa anna idag sp ska vi va hos min mamma och titta idol och mysa! :)
Men iaf så missförstod hon mig och trodde att jag menade att jag skulle va hos min pappa så hon gick dit. Sen ska pappa på julmiddag så han gjorde sig i ordning så öpnnar han dörren utan tröja och anna bara : öhh hej är rebecka här ? sedan ringer hon mig och bara "din lilla skit du skulle ju vara hos din pappa sa du" HAHAHA!

fel leverans?

hej ni mins att jag skrev att jag bestältt kläder? jag skulle ha dom imon och dom kommer idag och blir helt super över lycklig! tills jag ser att tröjan är i stl. M när jag beställde S och byxorna är i strl. W24/L32 när jag beställde W27/32.
Så himla besviken är jag. såg verkligen fram emot det och vart super taggad och nu är jjag så besckiven och arg att jag bara AAAAAAAAAAHHHHHH!
Hur inkompetenta är dom som packa ner varorna på nelly då?
Någon av er som vatt med om samma problem?
Har beställt innan helt felfritt men just när man behöver det ska det krångla så typiskt...
Så idag dissar jag nelly.com

POFF

här är en video på det vi gjorde innan idag !
Och förresten så fick jag en stege i huvudet och råkde slå anders i huvudet, Förlåt! haha hoppas inte det påverka mitt betyg ;)

Ojojoj

Detta är vad vi gör liksom ;) inomhus och allt :D


Brandstationen

Sitter just nu på övningsfältet med brandmännen. Är på utbildning här varje torsdag :)
Just nu äter vi mat, inte alls gott va det, men jaja, få äta massa när jag kommer hem men det jag ville säga va att ni borde söka på youtube och skriva "back draft" riktigt häftigt.
Och när jag ändå skriver om brand.
Ni glömmer väl inte släcka ljusen?;)


Virus.

Hade virus på datorn igår! 14 stycken, helt sjukt, min dator laggade sönder och alla mina skolarbeten försvann :(
Men lämnade in den idag och fick tillbaka den en timme senare :)
Men nog med det tråkiga! Idag har jag beställt kläder till en fest och ett kalas jag ska på på lördag. Min kusin fyller 11 år. Sen är det en årlig stor fest efter det med några kompisar. Hemlig plats ;)
Det blev svarta jeans och en genomskinlig svart topp. :)
Lägger upp bilder när jag fått hem det ! :) är dock lite rädd för storlekarna för stod att dom va små i storleken och jag tog min vanliga storlek. Det blir väl en suprice sen när jag få hem dom..

Så här kul har jag och Amanda

mhh Marabou
jag är glad, Amanda avundsjuk..
förstår inte hur hon kan va avundsjuk på mig?
åhh nej hon blev jättearg :O
ajdå..

andra advent

Hej jag vet att jag är jätte seg men på helgena händer det massor och jag är med killen hela tiden och mitt i veckan finns det inget att skriva om.. Men iaf igår så bakade vi lussebullar och gjorde knäck. Det blev jättegott, och knäck va ju inte alls så jobbigt som pappa sa att det var o diska.. Bara lite..
Ser mumsigt ut, :D
Och idag har vi vatt på middag hos farmor, och pappa har kollat på deras fönster som ska bytas.
sen nu sitter jag och skriver om mormors liv, det var någon skoluppgift.
så kul har jag!

RSS 2.0